Nieuws

 Bekijk regelmatig deze pagina voor de laatste nieuwtjes en aankondigingen.

 

Al vele jaren zijn onze gastgevers een belangrijke pijler van de uilenbescherming in onze regio.
Gastgevers zijn particulieren en bedrijven die een plaatsje op hun terrein beschikbaar stellen om een uilenkast op te hangen en ons een of twee keer per jaar in staat stellen om de nestkast te inspecteren en/of schoon te maken. Wij zijn hen hiervoor uitermate dankbaar. Zonder gastgevers zou de uilenbescherming maar op een heel laag pitje staan.

Verreweg de meeste gastgevers zijn ook zeer betrokken bij "hun" uilen!
Een voorjaarsinspectie waarbij uilskuikens in de kast worden aangetroffen "maakt hun weekend"!

Anderen houden hun uilen nauwlettend in de gaten. Soms van achter het raam, soms met electronische middelen.
Onlangs ontvingen wij van twee gastgevers "tastbaar" bewijs dat uilenbescherming in de praktijk wel degelijk werkt.

De nestkast in dit filmpje hebben wij in november 2018 pas opgehangen.
Voorheen hing hier ook al een kast, maar die was in de zomer volledig gesloopt door een Wespendief. Die zag in de Hoornaars die in de kast hun nest gebouwd hadden wel een smakelijk hapje! Er waren complete gaten uitgehakt. Die kast hebben we af moeten schrijven.
Nu, nog geen drie maanden later, zijn de rechtmatige bewoners, de Steenuilen, weer terug. Wij hebben goede hoop op een succesvol broedsel.

DSC 2334

Bij deze gastgevers hangt al jarenlang een steenuilenkast op een mooi plekje.
Alleen de uilen ontbraken nog.
Ieder jaar was het toch weer een teleurstelling dat de kast nog steeds niet in gebruik genomen is.
Maar dit jaar is er al een tijd een steenuil in de buurt. Bij verschillende gelegenheden heeft hij (of zij, dat is niet te zien) zich ook al laten fotograferen. Wij hebben goede hoop dat deze uil zich zo goed thuisvoelt dat de nestkast eindelijk echt in gebruik genomen zal worden. Nu nog een uiltje er bij, zodat ze een paartje kunnen vormen!

Met dank aan de gastgevers die het filmpje en de foto beschikbaar gesteld hebben.

 

Écht mooie natuurfoto’s maken, wie wil dat nou niet?

Heb jij dat ook? Het ziet er buiten prachtig uit, maar je foto is flets! Voor je zie je een prachtig vergezicht maar op de foto zie je helemaal geen diepte, of de kleuren zijn totaal anders geworden!
“Zucht”. Kom dan naar onze mini-cursus!

De ervaren leden van de Natuurfotowerkgroep van IVN Etten-Leur e.o. bieden jou de kans om je in een mini-cursus van een avond en een middag, jouw foto’s naar een hoger niveau te brengen.
Zonder al te diep op technische details in te gaan krijg je vele tips met uitgebreide uitleg, waarmee je nét even mooiere foto’s kunt maken. De cursus is voor iedereen geschikt met een smartphone of een camera en voor jong en oud.
De mini-cursus bestaat uit 2 dagdelen, én een gratis advies over je gemaakte foto’s. De sessies kunnen desgewenst ook los bezocht worden. Maar de gratis foto adviezen alleen als je één of beide sessies gevolgd hebt.

1. Theorieavond op donderdag 28 maart 2019
Aan de hand van veel voorbeeldfoto’s gaan we in op de achtergronden van het maken van kwalitatief goede foto’s. We gaan in op een tiental principes die ook door professionele fotografen worden gehanteerd en die je foto’s echt kunnen verbeteren.

2. Praktijkmiddag op zaterdag 30 maart 2019
We trekken erop uit in één van onze prachtige natuurgebieden in de omgeving van Etten-Leur. Tijdens deze middag kun je het geleerde van de theorieavond in praktijk brengen en is er volop gelegenheid om vragen te stellen en nog meer tips en trucs te leren van de begeleidende fotografen.

3. Gratis advies en tips over je gemaakte foto’s (2stuks)
Na de praktijkmiddag kun je maximaal drie van je beste foto’s naar ons toesturen, waarna wij deze van commentaar zullen voorzien en, zo nodig, tips geven voor een nóg beter resultaat.

De cursus wordt gegeven door ervaren leden van de Natuurfotowerkgroep van IVN Etten-Leur e.o.
Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar we gaan er wel van uit dat je in ieder geval de basisfuncties van je camera (op je telefoon) kunt bedienen.
Deze natuurfotografie mini-cursus is opgezet om iedereen de mogelijkheid te geven deze te volgen, vandaar dat we de prijzen uitzonderlijk laag hebben kunnen houden.
De theorieavond is gratis voor leden van IVN Etten-Leur e.o., niet-leden betalen slechts € 2,-. De praktijkmiddag kost € 1,- voor leden en € 3,- voor niet-leden (voor het goede doel). Het beoordelen van je foto’s doen we geheel gratis!
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Geef je dus snel op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het inschrijfformulier.

50 dingenSamen met ons lid Petra Wevers (Krachtig Buiten) hebben wij het afgelopen jaar de editie Etten-Leur van het streekboekje "50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde" uitgebracht. Dit boekje wordt aan de Etten-Leurse schooljeugd uitgereikt, zodat zij, aan de hand van het boekje, de natuur in eigen omgeving kunnen leren kennen.

Het boekje dingt nu mee naar de troffee voor het favoriete project per provicie van Kern met Pit. De provinciewinnaars dingen mee naar de landelijke troffee.
Behalve de troffee is er ook een aantrekkelijke geldprijs verbonden aan het winnen van de titel "Favoriet Project"! Jouw stem wordt dus zeer gewaardeerd.

Vanaf nu kan er op dit project gestemd worden op de site van Kern met Pit. (Meteen naar het stemformulier? Klik hier.)
Je kunt per e-mailadres één keer stemmen.

IVN Vogel en Natuurbescherming Etten-Leur e/o organiseert voor jong en oud, interessante en educatieve activiteiten, van workshops tot thema avonden, van wandelingen tot andere ‘doe’-activiteiten, het hele jaar door. Wist u dat?
knop inschrijfformulier

 


Zaterdag 19 en zondag 20 januari: ‘Tentoonsteling Natuurfoto's’

10:30 uur - 16:30 uur
33e editie! Meer dan 100 Natuurfoto's, kies of win je favoriet. Entree gratis.
Locatie: Nieuwe Nobelaer, Etten-Leur.

Zondag 24 februari: ‘Winters Welkom’ - Open Dag
15:00 uur - 18:00 uur
o.a. Natuurboekenbeurs; info over cursussen, wandelingen en jeugdactiviteiten, Warme choco en Glühwein staan klaar!
Voor 8 - 88 jaar. Entree en drankje gratis.

Donderdag 14 maart: ‘Tuinvogels’
20:00 uur
Leer alles over hoe je ze kunt herkennen en lokken in je tuin of op je balkon.
Deel 1 van 2, theorie.

Zaterdag 16 maart: ‘Tuinvogels’
13:30 uur
Wandeling met de gids om het geleerde uit te proberen. Ook los te bezoeken. 
Deel 2 van 2, praktijk.

Donderdag 28 maart: ‘Natuurfotografie’ Mini Cursus
20:00 uur
Mini-cursus: leer (nóg) mooiere foto's te maken, óók met je smartphone.
Deel 1 van 2, theorie.

Zaterdag 30 maart: ‘Natuurfotografie' Mini Cursus
13:30 uur
Vandaag breng je het geleerde in praktijk, ook met je smartphone.
Deel 2 van 2, praktijk.

Zaterdag 13 april: 'Voorjaars Fiets- en Wandeltocht'
11:00 uur
We fietsen met onze natuurgids een mooie route naar een natuurgebied, voor een korte wandeling met veel 'natuur-weetjes' over het voorjaar!

Donderdag 9 mei: 'Vlinders in je tuin'
20:00 uur
Kom alles te weten over vlinders en hoe je er méér in je tuin kunt lokken.


Download het programma Natuuractiviteiten in een handzaam formaat hier.


Alle activiteiten zullen starten in het Natuurmuseum, Lange Brugstraat 61, te Etten-Leur, tenzij anders vermeld.

Je kunt je aanmelden voor de activiteiten via het inschrijfformulier op onze website.
E
en e-mail naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is ook mogelijk.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op woensdag 28 april 2016 presenteerde onze voorzitter, Bram Heijblom, onderstaand werkplan en de activiteiten voor 2018/2019.

1.Werkplan 2018/2019
A. Museum en locatie.
Na het niet doorgaan van een eventuele verhuizing naar de Edward Poppelaan, zijn wij in gesprek met de gemeente om ons huidige onderkomen op te laten knappen en te verduurzamen. Denk hierbij aan dubbele beglazing, isolatie en het renoveren van keuken en toiletgroep. Het financiële plaatje is inmiddels bekend en de bal ligt nu bij de gemeente. Daarnaast zijn wij bezig om het tuintje op te knappen, Live & Garden heeft in het verleden aangeboden dit gratis te willen uitvoeren, maar allereerst moet al het woekerende onkruid worden bestreden.
B. Website
Hier is weinig te vermelden er vonden wel wat aanpassingen en vernieuwingen plaats, dat is door Paul professioneel uitgevoerd. De nieuwsbrief heeft nog steeds een grote waarde om onze achterban te informeren omtrent activiteiten en informatie.
C. RO-werkzaamheden
Diverse presentaties en overleg met college en gemeenteraad in E/L waren aan de orde. Verder is er goed onderhandeld samen met de Westbrabantse Vogelwerkgroep omtrent de vergunningsaanvraag voor de vervanging van de windturbines, locatie Zwartenberg. Naast een behoorlijke financiële bijdrage voor natuurcompensatie, gaat onze vereniging na 2019 jaarlijks een bedrag van 3000,- Euro ontvangen zolang de nieuwe molens in werking zijn.
D. Presentaties
De door derden uitgevoerde presentaties die we nu 6x per jaar organiseren blijven qua bezoekers aantal een wisselend succes. Het aantal bezoekende leden valt nog steeds behoorlijk tegen, echter het bestuur heeft besloten er toch mee door te blijven gaan. Het programma voor dit jaar draait al.
E. Natuurfotowerkgroep
De Fotowerkgroep gaat zich voorbereiden voor de 33e Foto tentoonstelling. Locatie is nog niet bekend daar het oude trouwkerkje waarschijnlijk in particuliere handen komt.
F. NME overleg en activiteiten
De gemeente E/L blijft nog steeds heel sterk inzetten op NME- educatie. Ook voor 2018 werd weer een beroep op ons gedaan het aanbod onzerzijds blijft voorlopig op 21 sessies. Er zijn gelukkig een aantal nieuwe vrijwilligers bij gekomen, maar nog steeds te weinig om aan alle mee te kunnen doen. Voor het MEC/kinderboerderij in Zevenbergen gaan wij waarschijnlijk volgend jaar een nieuw ontwikkelde vogelpresentatie uitvoeren . Deze is inmiddels ontwikkeld en gepresenteerd.
G. 50-dingenboekje E/L
Voor de basisscholen in E/L heeft Petra Wevers, na een presentatie aan de “Koepel” een opdracht gekregen het 50 dingen boekje voor E/L samen met ons te gaan ontwikkelen.
Hier zij gelukkig hele goede onderlinge afspraken met Petra gemaakt , daar er voor een aantal van ons nogal wat tijd in gaat zitten. Echter het bestuur steunt dit initiatief volledig, waarbij Petra zelf initiatieven moet ontwikkelen om aan de nodige gelden te kome. Dat is heel goed gelukt. Inmiddels worden de boekjes gedrukt en in Mei volgt een sponsoravond en de uitreiking aan de scholen.
H. Werkgroep “Moerdijkse polders”.
Hier vinden voornamelijk werkzaamheden ism Brabants Landschap en Staatsbosbeheer plaats.
Daarnaast is de uilenwerkgroep actief om met een plaatselijke natuurvereniging in Steenbergen ook een uilen werkgroep op te richten.
I. Werkgroep insecten
Dit is een nieuwe werkgroep met een aantal enthousiastelingen. Diverse activiteiten zijn gepland.
J. Onderhoud oeverzwaluwwand
Met een klein groepje enthousiaste vrijwilligers wordt de oeverzwaluwwand bij de Westpolderplas geïnspecteerd en 2x/jaar onderhouden.
K. Beleid en afgeleide doelstellingen IVN E/L
Irmgard Hemmerlé lid van onze vereniging heeft een plan gelanceerd om IVN E/L wat duidelijker op de kaart te zetten. Te denken valt aan naamsbekendheid en het werven van vrijwilligers.
Inmiddels is een reizende fototentoonstelling “Foto’s-on-tour” actief . Verder is er een titel en slogan voorgesteld om eea te ondersteunen.
L. Regio-overleg
De komende 2 jaar organiseert onze vereniging de regio-bijeenkomsten van de omliggende IVN afdelingen en vertegenwoordigt Martijn de regio bij de landelijke raad

2. Activiteiten
De volgende activiteiten zijn voor dit jaar gepland.

 • Organiseren van excursies door Vogel-, Foto-, Jeugdwerkgroepen en door de werkgroep Moerdijkse polders.
 • Organiseren slootjesdagen
 • Organiseren/voorbereiden voor het houden van een Natuurfoto Tentoonstelling in 2019. (33e editie)
 • Organiseren “opvang” scholieren in het kader van de Heemdagen.
 • Monitoren steenuilen en controle/onderhoud/ophangen/repareren nestkasten.
 • Monitoren van oeverzwaluwen op div. locaties en onderhoud wand Westpolderplas.
 • Monitoren van huiszwaluwen in div. gemeenten is gestopt. Geen coördinator meer.
 • Het uitvoeren van project weidevogelbescherming onder de paraplu van Rucphen.
 • Controle kerkuil- en steenuilenkasten.
 • Organiseren diverse activiteiten die op touw worden gezet door IVN.
 • Wilgen knotten.
 • Rondleidingen museum op afspraak
 • Organiseren van presentaties door derden ( in totaal 5 a 6x per jaar)
 • Participeren in schoolprojecten “Snavel en Water”
 • Overleg met overige IVN-afdelingen in West Brabant
 • Groen lintje. Faciliteiten aanbieden voor jaarlijkse uitreiking
 • Samenwerking met MEC/Kinderboerderij in Zevenbergen
 • Inventariseren vlinders EVZ Vossenbergsevaart
 • Moestuinlessen
 • Uitrollen 50 dingen boekje in E/L

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.