Nieuws

 Bekijk regelmatig deze pagina voor de laatste nieuwtjes en aankondigingen.

 

logo NvdN met achtergrond 2019

Ook onze IVN-afdeling Etten-Leur doet weer mee aan de nacht van de nacht.
Overal in het land vinden dan activiteiten plaats in het donker. Met een beetje geluk zie je vleermuizen fladderen of hoor je een uil. Toch is het op steeds minder plaatsen echt donker. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Straatlantaarns, fabrieken en kassen verspreiden ’s nachts veel licht. Door al dat licht raken veel dieren ontregeld en ook voor mensen is altijd licht niet goed voor de nachtrust. Bovendien kost al die verlichting heel veel stroom.

We willen op 26 oktober de natuur eens in de nacht verkennen en zoeken daarom een donkere plek op. Hier gaan we kijken in hoeverre het echt donker is en luisteren we naar de geluiden van dieren, het ruisen van de wind en geluiden door mensen gemaakt. We gaan op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders. We kijken naar de sterren als het niet te bewolkt is. We doen verstoppertje met een nachtkijker. We wandelen een korte route in het donker over de zandwegen.

Wil je meedoen, kom dan op zaterdag 26 oktober om 19.30 uur naar het Natuurmuseum aan de Lange Brugstraat 61 in Etten-Leur.
We rijden dan met zo min mogelijk auto’s naar de verzamelplek in de omgeving Vuchtschoot.
Ouders zijn van harte welkom om mee te gaan.
We gaan tussen 21.30 en 22.00 uur weer terug naar het natuurmuseum.
Wat moet je meenemen.

  • Een euro voor als je niet met je eigen ouder(s) meerijdt.
  • Laarzen, de zandwegen zijn modderig en het weiland is vochtig.
  • Een verrekijker als je die hebt om sterren te kijken.
  • Een zaklamp, al zul je die zo min mogelijk gebruiken.
  • Een jas die je beschermt tegen de kou en een drupje regen (voorspellingen zijn gunstig).

We hebben graag dat je je tevoren aanmeldt.
Stuur uiterlijk zaterdagochtend een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deelname is gratis.

Graag tot zaterdag 26 oktober om 19.30 uur.

Zaterdag 2 november in gemeente Moerdijk

Op zaterdag 2 november gaan we in het kader van de IVN Natuurwerkdag in de gemeente Moerdijk wandelen én tegelijkertijd het bos schoonmaken, we noemen het maar gekscherend ‘Zwandelen’ , een samentrekking van zwerfafval en wandelen. Een afgeleide van wat je tegenwoordig veel ziet: ‘plogging’, het al rennend opruimen van zwerfaval. Dus ga mee en zwandel gezellig mee en prik of ruim tegelijkertijd een prachtig stukje natuur op. Neem jij je handschoenen mee dan zorgen wij voor de rest van het benodigde materiaal.
We verzamelen om 11:00 uur op het parkeerterrein van SAVOK, Niervaertweg 1a, 4791 BM Klundert.

Stuur even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je mee gaat.

 

In het kader van de maandelijkse vogelwandeling (iedere tweede zondag van de maand) gaan we zondag 13 oktober naar de Biesbosch!
De wandelingen zijn voor iedereen, dus neem gerust iemand mee.

Belangstellenden kunnen zich bij René Jongmans opgeven via telefoonnummer 06-800 50 945
of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto’s graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen, leuk voor op FB of Instagram!

 

 

Florawerkgroep??
Flora

Ja zeker! Want er hebben zich 3 personen aangemeld om deze werkgroep weer nieuw leven in te blazen! Dat is goed nieuws voor de vereniging. 
Zodra er meer bekend is over de plannen laten we dat zo snel mogelijk weten, want wie weet wil je dan ook mee doen en je bij de werkgroep aansluiten.

Wordt vervolgd!

 

De laatste stand van zaken bij het koppeltje steenuilen uit de eerdere filmpjes. Het lijkt er sterk op dat succes verzekerd is!
Niet geschikt voor jeugdige kijkers, ouderlijk toezicht wordt geadviseerd.

Nadat onderstaande stukje werd geplaatst ontvingen wij nog een tweetal aanvullingen hierop, die wij u niet willen onthouden.

Dit is hetzelfde koppeltje steenuilen als in het vorige filmpje. Ze gaan langzaamaan steeds een stapje verder, ze brengen nu al geruime tijd samen in de nestkast door. Wat ze daar doen moeten we maar naar raden, maar het geeft goede hoop voor de toekomst van de steenuilen in dit gebied.

Kerkuil 2

In deze paardenstal kwam 's avonds een kerkuil op bezoek. Zo te zien bleef hij (of zij) gezellig een tijdje kletsen bij de bewoner. Jammer genoeg weten we niet waar het gesprek over ging.

 


 

Al vele jaren zijn onze gastgevers een belangrijke pijler van de uilenbescherming in onze regio.
Gastgevers zijn particulieren en bedrijven die een plaatsje op hun terrein beschikbaar stellen om een uilenkast op te hangen en ons een of twee keer per jaar in staat stellen om de nestkast te inspecteren en/of schoon te maken. Wij zijn hen hiervoor uitermate dankbaar. Zonder gastgevers zou de uilenbescherming maar op een heel laag pitje staan.

Verreweg de meeste gastgevers zijn ook zeer betrokken bij "hun" uilen!
Een voorjaarsinspectie waarbij uilskuikens in de kast worden aangetroffen "maakt hun weekend"!

Anderen houden hun uilen nauwlettend in de gaten. Soms van achter het raam, soms met electronische middelen.
Onlangs ontvingen wij van twee gastgevers "tastbaar" bewijs dat uilenbescherming in de praktijk wel degelijk werkt.

De nestkast in dit filmpje hebben wij in november 2018 pas opgehangen.
Voorheen hing hier ook al een kast, maar die was in de zomer volledig gesloopt door een Wespendief. Die zag in de Hoornaars die in de kast hun nest gebouwd hadden wel een smakelijk hapje! Er waren complete gaten uitgehakt. Die kast hebben we af moeten schrijven.
Nu, nog geen drie maanden later, zijn de rechtmatige bewoners, de Steenuilen, weer terug. Wij hebben goede hoop op een succesvol broedsel.

DSC 2334

Bij deze gastgevers hangt al jarenlang een steenuilenkast op een mooi plekje.
Alleen de uilen ontbraken nog.
Ieder jaar was het toch weer een teleurstelling dat de kast nog steeds niet in gebruik genomen is.
Maar dit jaar is er al een tijd een steenuil in de buurt. Bij verschillende gelegenheden heeft hij (of zij, dat is niet te zien) zich ook al laten fotograferen. Wij hebben goede hoop dat deze uil zich zo goed thuisvoelt dat de nestkast eindelijk echt in gebruik genomen zal worden. Nu nog een uiltje er bij, zodat ze een paartje kunnen vormen!

Met dank aan de gastgevers die het filmpje en de foto beschikbaar gesteld hebben.

 

 

 

Volg ons op flogo RGB HEX 72Facebook en IG Glyph FillInstagram.